4 Mart 2014 Salı

Phuket Hakkında Doğru Bilinen  Yanlışlar





               Phuket Hakkında Doğru Bilinen  Yanlışlar



"Merhaba"dan sonraki ilk yazım Phuket üzerine ne şanslıyım. :) Sizlere, Phuket'e gelmeden önce çevreden duyduğum buraya gelince de yanlış olduğunu deneyimlediğim bir kaç bilgi vermek istedim, esas phuket macerasına başlamadan önce.

http://m.youtube.com/watch?v=GjV0YSaQHg4 Bugun ki şarkımızda bu dinleyebilirsiniz...

- Öncelikle "çok ucuzmuş oralar", yok efendim öyle bir şey! O eskidenmiş, Phuket artık çok daha turistik bir yer. Ve tabi Türk lirasının alım gücü de düşük. Örneğin 2010 yılında Phuket'e gelen arkadaşların bloglarından okuduğum kadarıyla o zaman 100 Baht 3 Liraya tekabül ederken, bugün yaklaşık olarak 100 Baht 7 Lira. ( günlerden 3 mart 2014 ve Dolar 2,2175 TL, Phuket'te ise 1 Dolar 32 Baht) 
Sadece tek bir şey ucuz o da masaj. Her köşe başında, her plajda bir masaj salonu mevcut. Yol üstündeki ve sokak aralarındaki kimi salonlar plajlardaki masaj yerlerinden - diyeceğim çünkü salon değiller - çok daha temizler.
Neresi olursa olsun Tayland'a gelip de masaj yaptırmadan dönmeyin. Gelelim geleneksel tai masajina, o işte biraz sert oluyor. Masaj yaptırdığınız kişiye ya biraz yumuşak olsun deyin ya da yağ masajıyla karıştırılmış bir tai masajı yaptırın çok daha güzel oluyor. Ve tabii ki fiyatlar; genelde 300 baht civarında kimi yerler 350 baht istiyor daha şık yerlerse daha pahalı.        
Ayak masajı, yüz masajı ne isterseniz mevcut hatta kimi yerlerde balıklı ayak masajı da mevcut. Bir iddiaya göre bu balıklar ilk defa Sivas Kangal'dan Tayland'a getirilip sonradan çoğaltılmış :)
- "Böcek, kedi, köpek yiyorlarmış, giden Türkler aç kalıyormuş"  gibi cümleler de biraz abartılı. Böcek protein bakımından zengin olduğu için ve malum buralar biraz fazla sıcak, haşere popülasyonu da yüksek,e bir yandan fakirlik de var, hal böyle olunca da kimi bölgelerde yeniyormuş. Bizim otelin müdürüne göre böcek yenen bölge Tayland'ın doğusu, bizim müdür doğma büyüme Phuket'li ama hiç böcek yememiş. Böcek işini de tamamen turistlik bir şeye çevirmişler, kimi pazarlarda sadece 1-2 tezgahta böcek oluyor. O kadar turistik ki adamlar tezgahın fotoğrafını çekmek isteyenlerden bile para talep ediyor.




Hiç böcek yiyen Taì görmedim demek isterdim size ama dün tamamen yerellere özgü bir festivale denk geldik ve en çok böcek tezgahına da burada rastladık ve çok daha ucuzlardı, tabii bir çok Tailinin de böcek yediğini böylece görmüş oldum. Tatları hiç fena değil bence deneyin :)
Hele hele kedi köpek yemek hiç öyle bir şey yok. Aç kalınacak bir yer asla değil acı seviyorsanız, benim gibi, tam sizlik bir yer. Eğer sevmiyorsanız acısız yemekler de var tabi ki. Pizza, hamburger hatta döner gibi yiyecekler de mevcut ama bu ülkeye gelmişken bence yerel tatları deneyin. Yemek konusunu ayrı bir yazıda size anlatmaya karar verdim, bekleyin beni... :) Ha bu arada domuz eti sık rastlanıyor eğer domuz yemiyorsanız muhakkak  belirtin.

- "Tayland'a vize yok!" mu acaba? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları sadece  30 gün vizesiz kalabiliyor. Bizim gibi uzun dönem kalmak istiyorsanız, aman sakın ha vizesiz deyip elinizi kolunuzu sallaya sallaya gelmeyin! Vize run bile yetmeye biliyor. Bu macera da başka bir yazı konusu...

- Phuket'in dört tarafı ( Phuket aslında bir ada ama ana karaya bir köprüyle bağlı) okyanusla çevrili olduğu için her yerden tertemiz bir denize gireceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Hele hele yukarıdaki resimdeki gibi bir deniz ve kumsal bekliyorsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz, bu fotoğraflar ( yukarıdaki fotoğraf internetten indirilmiştir) phuket çevresindeki adalarda çekilmiştir. Ve Phuket'in de sadece batı sahileri yüzmek için elverişli.



- Phuket'in her yerinde deli bir gece hayatı olduğunu düşünüyorsanız onda da yanılıyorsunuz. Gece hayatının merkezi Patong Beach'te Bangla road denilen sokak. Bizim çok tercih ettiğimiz bir yer değil burası  çünkü çoğunlukla seks üzerine dönen bir ticaret mevcut ve de et pazarı... Ladyboylar, direk dansçılarının seksi şovları, go go barlar ve çeşitli seksi şovlar satmaya çalışan insanlarla dolu bir sokak.


Burası da Bangla Road'ın girişi


Tabi bu sokakta ve de Patong'un diğer sokaklarında canlı müzik yapan bir çok yer var. Buralarda kapitalizmin sömürüsünün en iğrenç halinin bir parçası olmadan da eğlenebilirsiniz. Bu barlardan biri de Hard Rock Cafe ki güzel evet ama bir noktadan sonra kazıklandığınızı hissediyorsunuz çünkü çok pahalı. Bir çok tarzda canlı müzik yapan farklı mekanlar da var ve gerçekten iyiler- İngilizce şarkı söylerken konuştuklarından daha başarılılar :) -
Kamala beach'te de Bangla Road'daki gibi mekanlar türemiş. Gece eğlencesi için daha nezih yerler de var tabi ki. Mesela Kata beach  bize bundan 15 yıl öncenin Bodrum'unu anımsattı, bu yüzden sanırım orayı çok sevdik.
Asıl lüks mekanlar ise Surin beach'te. Bir çok beach club var ama en güzeli ve akşam en hareketlisi Catch Beach Club. Fiyatlar yüksek, fazlasıyla birbirini kesmeye gelen insan da var ama takılmayın kimse sizi rahatsız etmiyor.
Bu arada şık mekanlarda Hard rock cafe de dahil buna menüde yazandan daha fazla hesap gelir çünkü hesaba başta size belirtilmeyen %7 vergi ve %10 da servis ücreti eklenir yani ona göre sipariş verin sonra bulaşık yıkamak zorunda kalmayın...

- Cuma namazını kaçıracağım diye düşünüyorsanız onda da yanılıyorsunuz efendim. Phuket'te hatrı sayılır miktarda müslüman var ama buranın müslümanlığı Arap ülkelerindeki gibi değil. Hoşgörü ön planda. Bir ladyboy ile yanyana oturup aynı restoranda yemek yiyebilirsiniz ve bu yerel halk için çok normal. Bizdeki gibi toplum tarafından sadece seks köleliğine zorlanmıyorlar; bir restoranda garson, tur operatörü, güzellik uzmanı vs. olabiliyorlar. Hatta Tayland'ın çok meşhur bir ladyboy mankeni ve bir de pop yıldızı varmış. Kimilerinin eskiden erkek olduğunu düşünemiyorsunuz bile... insanlar bakışkarıyla sizi rahatsız etmiyor. Budisti, müslümanı, hristiyanı, Hindusu hep birlikte yaşıyorlar.
Ve tabi hep gülümsüyorlar,  bunda turizmin en önemli gelir kalemi olmasının payı yüksek. Bazen bir kaçı için "ne kadar da paragöz" diye düşünmüşlüğüm var kimileri turist kazıklamak için ellerinden geleni yapıyor. Bu da her yerde her an "pazarlık"  aracını devreye sokuyor. Her yerde ama her yerde pazarlık yapın, sevmesem de eczanede bile pazarlık yapmışlığım var ve işe yarıyor. Vur dedik diye de öldürmeyin insaflı olun pazarlıkta onlarda biraz para kazansın. Düşündüğünüz rakamın altında söyleyin muhakkak...
Ama her şeye rağmen sevdim ben buranın insanını sakin, güler yüzlü ve içtenler; oldukları gibiler. Ve her yerde kadın var, sosyal hayatta kadının bol olduğu toplumdan zarar gelmez...



Phuket'te ne yenir, ne içilir, nerede kalınır, ne yapılır gibi soruların cevaplarını bulacağınız yazılarımız için pek yakında diyor, sizlere kapıdan baktırıp, kazma kürek yaktıran Mart ayında sıcacık Phuket havası yolluyorum. ( çok mu ķötüyüm, ne :)))
en kısa zamanda görüşmek üzere, öz'den de selamlar...

5 yorum:

  1. özlem izleyici ve izleme linklerini koymamissin sanirim, onlari aktive edersen blogunu izlemeye almamiz daha kolay olur ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) evet bunlari yapmayi henuz bilmiyom desem :)) sadece telefonla giris yapabiliyorum su an bilgisayarima kavusunca kurcalayacagim biraz bakalim yapabilirim umarim

      Sil
  2. Evet Coşkun Aral Tayland belgeselinde bu bahsettiğin ladyboy ile röportaj yapmıştı. Bende izleyince baya şaşırmıştım ;)

    YanıtlaSil
  3. Ben de Eylül ortasında 15 gitmek istiyorum. Yağmur mevsimi ama şansımı zorlamak istiyorum. Tayland, Singapur, Malezya, Phuket dolaşacağım.

    Bu konuda fikri olan var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık çoktan gitmiş dönmüşsünüzdür herhalde blogla uzun bir süredir ilgilenmediğim için mesajınızi da görmedim :( e nasıl geçti peki yolculuk :)

      Sil